Tips bij het kopen van een occasion

Onderzoek kinderziektes en kwalen van jouw model auto

Iedere auto kent zwakke punten. Door te googelen op het merk en model kom je al gauw verhalen tegen van mensen met dezelfde problemen bij een bepaald type auto. Een voorbeeld is de gevoeligheid van de 1.2TSI en 1.4TSI motoren bij Volkswagen en Seat. De ketting rekt bij deze motorblokken vaak snel uit waardoor deze gaan ratelen. Vergeet youtube niet, ook daar staan vaak reviews van bijvoorbeeld Autoweek of Autoblog.

Onderzoek de verkopende partij, reviews?

Als ik een grote aankoop doe, bekijk ik altijd de Google reviews. Hoe staat het bedrijf aangeschreven waar jij de auto wilt gaan bezichtigen. Kijk niet alleen bij de laatste reviews, maar kijk ook eens naar de laagst gegeven beoordelingen. Uiteraard kan je dit alleen doen als je een occasion koopt bij een bedrijf. Ga je bij een particulier bezichtigen. Let dan vooral vooral op de onderstaande punten.

Kentekencheck

Je kan bij diverse partijen een betaalde kentekencheck doen. Hierdoor kom je al aardig wat te weten over jouw mogelijk toekomstige occasion. Het aantal eigenaren, terugroepacties, APK afkeurpunten, importfeiten en veel meer staat hier allemaal in. Ook bij PRO Aankoopkeuringen kunnen wij bepaalde zaken gratis voor u checken. Bel of mail ons voor info.

Kilometerstand

Probeer te achterhalen of de auto een Nederlandse Auto Pas (NAP) heeft. Wanneer dit niet het geval is weet je niet of de kilometerstand door de RDW als zijnde logisch is bevonden. Bij importauto’s is nooit een NAP inbegrepen. Hierbij zal je dit moeten onderzoeken via de onderhoudsboekjes als deze aanwezig zijn. Als je een auto op het oog hebt die op marktplaats staat kan je NAP herkennen door een groen vinkje bij de kilometerstand en de tekst “NAP gecontroleerd”. Dit komt doordat Marktplaats een verbinding heeft met de RDW en je bij het plaatsen van een advertentie je kenteken dient in te voeren.

Onderhoudshistorie

Onderhoud is erg belangrijk ijkpunt bij een occasion. Veel auto eigenaren bezuinigen hierop of stellen dit zoveel mogelijk uit. Vraag foto’s op van de onderhoudsboekjes en bel de garages op waar dit onderhoud heeft plaatsgevonden. Zo kom je achter de historie van de auto en kan je een beeld vormen van hoe ermee is omgegaan.

APK keuring

Check altijd hoelang de Algemeen Periodieke Keuring (APK) nog geldig is. Bij de jongere auto’s (6-8 jaar) hoeft u zich wat minder zorgen te maken. Maar hoe ouder een auto wordt hoe sneller er APK afkeurpunten kunnen zijn bij de keuring. U kunt bij ons gratis laten checken of de auto afkeurpunten heeft gehad in het verleden. Bel of mail ons voor info hierover.

Neem iemand mee of doe een Aankoopkeuring

Weet je zelf niet veel af van auto’s af. Neem dan iemand mee die er meer vanaf weet dan jou. Vier ogen zien altijd meer dan twee. Het liefst ook iemand die veel af weet van auto’s. Heb je deze niet in je netwerk of vriendenkring wees dan verstandig en doe een aankoopkeuring. Dit verdient zich altijd terug.

Garantie

Controleer of je garantie krijgt op de occasion. Vaak wordt er enkel garantie gegeven op draaiende delen of alleen op de motor. Voorkom verassingen en discussies achteraf en vraag vooral na wat er wel en niet in zit.